Frederik Grimmelprez - Anneleen Wambeke - Raf Wouters Architecten
Herinrichting Grote Markt Blankenberge
Beschrijving

Het projectvoorstel wil van de markt een ontmoetingsplaats maken. Het Marktplein an sich wordt afgezoomd door bomen rondom. Hierdoor ontstaat een rustig publiek plein zonder auto’s. De bomenrijen worden verder van de appartementen rondom geplaatst zodat licht en zon vlot de appartementen kan bereiken.

Door afstand tussen bomenrijen en randbebouwing te vergroten, wordt het mogelijk riante terrassen te voorzien aan de horecazaken op de markt. Eén enkel type parasols wordt toegelaten waardoor de eenheid van het marktplein wordt versterkt.

Het marktplein wordt voorzien van een ondergrondse parkeergarage. Toegang hiervoor wordt voorzien ter hoogte van De Smet de Naeyerlaan, die zorgt voor een goede verkeersafwikkeling.

Het marktplein wordt doorgetrokken over De Smet de Naeyerlaan heen. Om de binding te versterken wordt een zone met fonteinen voorzien.

Het eigenlijke nieuwe centrale plein wordt opgesplitst volgens de toepasselijke thema’s ‘water en land’ met elk hun aandachttrekkende paviljoenen die toegang geven tot de ondergrondse garages.