Frederik Grimmelprez - Anneleen Wambeke - Raf Wouters Architecten
Appartementen Steendam
Beschrijving

Het perceel sluit aan bij een bestaande verkaveling met individuele woningen dat omgeven wordt door groen. Het perceel maakt de overgang van een zone met appartementen langs de Oude Veurnestraat met een hoogte van vijf bouwlagen en technisch verdiep naar deze villa’s. De bouwlagen verminderen trapsgewijs van 4 naar 3 naar 2.

Door de terrassen naar de straat (Steendam) te richten – dus naar het Zuiden – ontstaat een gebouw die zich opent naar de omgeving. De grote zonneterrassen maken het mogelijk om op een comfortabele manier tafel en stoelen te plaatsen. De terrassen kijken uit op de voortuin, de openbare weg en hebben een schitterend zicht op Ieper centrum en zijn kerktorens. Door de 10 meter brede voortuinstrook kan deze ruimte ingericht worden als tuin. Hierdoor zal de residentie zich als het ware in een park bevinden.

De tuinzone langs de Werfstraat is erg royaal en opent zich naar de tuin achter het gebouw. Dit deel van de tuin kan gebruikt worden door de bewoners. De avondzon zal hier van de tuin een oase van rust en speelplezier maken, met sociale controle vanuit de appartementen.