Frederik Grimmelprez - Anneleen Wambeke - Raf Wouters Architecten
Woningen Scharebrugstraat
Beschrijving

Een grondige renovatie van twee verloederde maar karaktervolle woningen die de toegang naar de stedelijke begraafplaats flankeren.

Beide woningen worden aan de straatzijde geherwaardeerd in hun authenticiteit maar worden wel omgevormd in telkens twee geschakelde woningen. Beide panden worden nu opgevat als gespiegelde woningen waardoor indeling en toegangen op elkaar afgestemd worden.

Als uitbreiding van het dakvolume worden aan de achterzijde nieuwe contrasterende dakkappelen geplaatst, die met een moderne maar bescheiden twist een esthetisch accent geven aan de woningen.

De woningen worden binnenin volledig gestript en ontdaan van de daken en vloerplaten zodat er als het ware gewerkt kan worden met 2 lege dozen. Nieuwe vloeren worden voorzien door middel van potten en balken en beide woningen krijgen een volledig nieuw dak volgens het oorspronkelijk uitzicht. Teneinde te voldoen aan de hedendaagse isolatie-eisen worden de beide woningen aan de binnenzijde volledig na-geïsoleerd. Op deze wijze wordt er geen afbreuk gedaan aan de waardevolle buitengevels.