Frederik Grimmelprez - Anneleen Wambeke - Raf Wouters Architecten
Zedelgem De Varens/Lijsternestje/Voedselbank
Beschrijving

Bouwheer Vivendo Brugge

Voor de ontwikkeling van de site “De Varens” in Zedelgem werd samengewerkt met het Architectenbureau Nord uit Kopenhagen. Door de samenwerking werd het mogelijk het Deense denken te incorporeren in het ontwerp.

Het programma bestond uit de realisatie van 80 sociale appartementen, een kinderdagverblijf en een voedselbank.

Het ontwerp was een verderzetting van een eerste stedenbouwkundige analyse van MSDN-Architecten. Dit ontwerp werd door GW2-Architecten en Nord Architects verder geanalyseerd en verfijnd tot een sprankelende architectuur.

De eenvoud van structuur en de flexibiliteit van de appartementen resulteerde in een krachtig ontwerp. Sommige gebouwdelen werden hoger en andere delen werden lager voorzien. Hierdoor werd het mogelijk om de bezonning en de privacy van de naastliggende percelen te garanderen.

Alle appartementen hebben een efficiënte indeling met korte gangen en ruime leefruimten en open keukens. Ieder appartement heeft zijn eigen privatief terras die voldoende groot is om er met het gezin buiten te eten.

De inrichting van het openbaar domein werd voorzien als een natuurlijke tuin. De bewoners worden aangemoedigd om deze gezamelijke ruimte te gebruiken.

Het kinderdagverblijf werd ontworpen als een open ruimte waar gangen verdwijnen ten gunste van belevingsruimte. Een grote overdekte buitenruimte maakt het mogelijk om buiten te spelen in alle weersomstandigheden.

Het ganse project is voorzien van een ondergrondse parkeergarage waardoor geen extra overlast van wagens op de omgeving wordt afgewend.

Project : niet geselecteerd (2de prijs)
Dank aan Nord Architects voor de schitterende samenwerking

Beelden: Nord Architects